Laten we eens stoeien over jouw schrijfambitie!

Door Bert Heijnen

Schrijven! Velen zien het als een talent. Ik noem het liever aanleg die je vervolgens vanuit een ambitie gaat ontwikkelen. Want begint niet alles met interesse in, met geboeid raken door? Door er vervolgens veel tijd in te steken en te blijven oefenen, breng je iets tot bloei. Zo werd Van Gerwen de beste darter en Rowwen Hèze een succesvolle band. Ambitie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en geloven in. En ik beloof je: naast inspiratie kost het vooral veel transpiratie!

Inspiratie en transpiratie

“Persoonlijk ben ik blij dat ik mag schrijven. Ik zeg altijd: Ik kan niet anders! Fysiek werk ligt me niet zo. Ook ben ik niet de ‘gladde’ verkoper of de cijferneuker. Nee, schrijven is me op het lijf geschreven. Maar vooral ook iets waar ik me volledig in kan verliezen en kan uitleven Mijn gevoelens, mijn emoties, mijn kennis.

Hobbyschrijver

Het begon ergens rond toen ik tien of twaalf was. Ik verzon verhaaltjes en scheef die handmatig neer in grote cahiers. Telkens wanneer ik een schrift vol had, voelde dat als het uitbrengen van een nieuw boek. Ik heb die schriften nog en soms kijk ik erin en denk: toch niet zo slecht wat je toen bij elkaar verzon.

Creëer je eigen wereld

Het mooie van schrijven is dat je een wereld kunt creëren waarin je je helemaal thuis voelt en als je dat niet wilt, niemand anders in hoeft toe te laten. Als in een droom laat je dingen tot leven komen en kun je gevoelens en emoties kwijt, waarbij je pas achteraf bepaalt of je het wel of niet aan iemand laat lezen. Er zijn over de hele wereld en door alle tijden heen miljoenen liefdesliedjes en liefdesbrieven geschreven die degene voor wie ze geschreven waren nooit gehoord of ontvangen hebben. Spreken is heel direct schrijven kun je puur voor jezelf doen.

Professioneel schrijver

Echter alles veranderd op het moment dat je de stap zet van hobbyschrijver naar professioneel schrijver. Plots krijg je te maken met deadlines, met opdrachten die je moet verantwoorden en dien je te voldoen aan de wensen van anderen. Wat eerst vrijblijvend was en je deed in een lekker ontspannen sfeer, wordt plots een ‘must’. Dat is een grote omslag, waar je wel mee om moet kunnen gaan en je moet vooral veel vertrouwen hebben in je eigen kwaliteiten.

Mijn vader geloofde er niet in!

Schrijven; je moet er ook in geloven. Ik weet nog dat bij mijn beroepskeuze de leraar Nederlands zei: “Jij moet journalist worden, tekstschrijver!”. Ik ging die dag heel trots naar huis om het mijn ouders te vertellen: “Pa, ik word journalist, ik ga later schrijven voor de krant.”
Ik heb nog nooit zo’n boze man gezien. Mijn vader liep rood, wit, blauw en oranje aan en zei: “Journalist! Schrijver! Man, daar is geen droog brood mee te verdienen. Denk je werkelijk dat je met het schrijven van die lullige stukjes, een gezin kunt onderhouden?” Mijn vader was de man van de fysieke arbeid. Geld verdienen doe je met je handen, was zijn visie. Pas toen ik thuiskwam met mijn eerste salarisstrookje, was hij overtuigd.

Laten we een afspraak maken

Hoe je het schrijven ook benadert: om er geld mee te verdienen of lekker als hobby! Wat de reden ook mag zijn, het blijft een fantastische manier om je gevoelens te verwoorden. En als je die ambitie hebt, praat ik daar graag eens met je over. Laten we een afspraak maken en jouw gevoelens over schrijven omzetten in daden.......want ook jij kunt het!

TIPS:

Het recept voor de zelfstandige schrijver die jij wilt zijn:
  • Maak tijd vrij om te schrijven
  • Doe dat op een manier die bij jou past en die haalbaar is
  • Schrijf ook als je geen inspiratie hebt
  • Vertrouw in het schrijfproces
  • Neem je eigen inzichten en twijfels serieus
  • Blijf schrijven
  • Ontdek wat voor schrijver jij bent en accepteer dat
Laten we een afspraak maken en alles wordt veel duidelijker voor je.

De Lingst 73
6081 GK Haelen/gem.Leudal
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

06 24 75 0325

http://www.bouwtekst.nl
Alle rechten voorbehouden © , Bertheijnen.nl
Website beheer en onderhoud door LinQxx